Almás -mákos nyers torta

2020.01.19
Almás-mákos nyers torta
Almás-mákos nyers torta

Almás-mákos nyers torta recept Berke-Kovács Judittól

Alaphoz: 

1 csésze napraforgó 1 csésze datolya - aprítógépben összedaráltam - megszórtam a forma alját kókuszreszelékkel, majd a forma aljára nyomkodtam

Mák réteg: a máktej főzésekor keletkezett szűrleményből 1 bögrényit használtam fel - agave sziruppal édesítettem... kóstolgasd :) - majd 1 evőkanál utifűmag héjat tettem bele, és vártam, hogy beszívja a nedvességet, majd az alapra is szórtam kevés kókuszreszeléket, - nehogy eláztassam - és rákentem a mákos tölteléket.
(készítheted simán darált mákból is, ha nincs szűrleményed - akkor tegyél bele kis datolya áztató vizét, hogy kenhető masszát kapj - az utifűmag héjra lehet nem is lesz szükséged :P

Almás réteg: 5 szem alma hámozva, aprítógépben ledarálva (le is reszelheted nagylyukú reszelőn- de én kényelmesebb vagyok annál hogy reszelgessek) fél citrom levét rácsorgattam és nem édesítettem - mert a tetején a karamell réteg a datolyától elég édes lesz :D - isteni finom almát kaptam, így fahéjat sem tettem bele - de tehetsz ha gondolod - ebbe tettem 3 evőkanál utifűmag héjat - mert nem csavartam ki az almákat, és akkor az állaga folyós lenne... pár perc alatt felszívja - és lehet rákenni a mákos rétegre - ide is csempésztem picike kókuszreszeléket, biztos ami biztos alapon.. ha mondjuk nem szereted annyira a kókuszt mint én - akkor darált diót is tehetsz a rétegek közé bátran, jól harmonizál a dióval :)

Karamell réteg: 1 csésze beáztatott datolya, (a víz nélkül) ½ csésze kókuszolaj, ½ mokkáskanál szegfűszeg - turmixoltam - és közben apránként öntöttem hozzá forró vizet, és tovább turmixolni, míg sűrűn folyós masszát nem kaptam - amit ráöntöttem a torta tetejére - elsimogattam és betettem a hűtőbe, hogy szépen összeálljon a tortácskám <3 mikor kivettem - feldíszítettem
Leírni bonyolultabb, mint elkészíteni - és az ízélmény olyan csodás, amiért megéri :D
18 cm-es tortaformába való adag