Karalábé főzelék

2020.03.01

Hozzávalók

  • 2 db karalábé/nagy
  • 1 teáskanál só
  • 60 dkg darált hús
  • 1 marék rízs
  • 1 tojás
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál ételízesítő
  • 1 csipet bors
  • 2 csipet fokhagymapor
  • 1 nagy kanál piros paprika
  • 3 evőkanál liszt
  • 6 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál piros paprika

A karalábét megpucolom, lereszelem úgy mint a tököt, nagy lyukú reszelőn vagy gyalun, rögtön a lábasba, megsózom és felteszem főzni. A hagymát belereszelem egy tálba, hozzáadok minden hozzávalót, húst, tojást, rízst, fűszert. Összedolgozom , pici gombócokat formázok és beledobálom a karalábéhoz. Fedő alatt főzöm. Ideális esetben éppen felforr, mire elkészülnek a gombócok , lehűtik egy kicsit, de ha újból elkezd rotyogni, takarékra veszem. Kb fél óra múlva megkóstolok egy gombócot, ha a rízs puha, akkor jó. Az olajban a lisztet megpirítom, nem kell sötétre, csak legyen kis színe, leveszem a tűzről, hozzáadom a paprikát. Adok hozzá egy nagy pohár hideg vizet, jól elkeverem és beleöntöm a főzelékbe. Kevergetem amig besűrűsödik. És már kész is van :)